Magnus Hultin

Det är med glädje jag nås av beskedet att Marks kommuns största "A-hole" Magnus Hultin ska lämna sin post! "Efter väl förättat värv" skev någon, vilket är en grovt missvisande beskrivning av hans tid som Socialchef. Det kommer att ta många år av kompetent ledning att återskapa en balans efter Hultins härjningar. Även på det mänskliga planet krävs hårt arbete då Hultins människosyn och brist på empati, kraftigt underminerat vanligt folks förtroende för Socialtjänsten. Hoppas verkligen att Marks kommun denna gång inte anställer någon som fått "sparken" från alla tidigare anställningar utan "köper in" en kompetent Socialchef. Jag föreslår att alla som haft med Magnus att göra, både kollegor, brukare och vanligt folk, samlas på Mor Kerstin Torg i Kinna på lördag och dricker "gravöl" över det faktum att kommunen blir av med en stor belastning.
Det finns några till som ska bort. Men den Tsunami jag förra veckan hoppades skulle träffa Owe E. missade totalt vilket ni kan läsa om i dagens nätupplagor.

+ 65 är väl ingen ålder?!

Eller är det? Det varierar nog mycket hur man mår när man är + 65. Många idag är nog pigga och kan utföra diverse fritidsaktiviteter och även arbeta fullt ut. Det är lite det jag vill belysa med kvällens inlägg. Med anledning av att många politiskt aktiva "åldringar" sitter som förtroendevalda i olika nämder runt omkring i landet. Så även i Marks kommun. Det kanske inte är så lämpligt att senila, på tröskeln till demens, beslutar om vad som är lämpligt och inte för de som är under 50? Visst kan dessa figurer medverka vid beslut som rör den egna generationen. Såsom inköp av inkontinensskydd och hemorrojdsalva inom äldrevården. Planering av gravplatser, rolatorparkeringar, snöröjning av trottoarer samt noggrann planering om hur man kan invadera banker, affärer och lunchrestauranger just den timmen på dagen yngre människor har ledigt för lunch. Så även äldre kan utföra ett meningsfullt arbete. Men att det är som idag när dessa dinosaurier sitter och bestämmer om öppettider och utskänkningstillstånd på krogen, är tokgalet. Dagens nöjes och restaurangliv är lika främmande för dem som Club Senior och Bingolotto är för oss. Det finns väl ingen som på fullt allvar anser att grupper av 7-16 åringar ska sitta i utbildningsnämden och besluta om skolfrågor.

2 + 1 väg, utan mitträcke!

Ja för er som inte känner till detta så har Vägverket, i ett utfall av total hybris, MÅLAT 2 + 1 väg på sträckan Kinna-Kinnarumma på R41. Jag har kört denna sträcka några gånger och konstaterat att detta är farligt. Inte nog med att mitträcke saknas. Det är ett antal avfarter som fått målade refuger mitt i vägen vilket gör hela "härket" till en 2+1-1+0,5-2+2 väg! Någon som hängde med? Hela detta upplägg är som gjort för att det ska hända ett antal ruggiga olyckor. Det är ofta tät dimma på denna sträcka nattetid och lägg till att möjligheten till snö, trots klimathysterin, är ganska stor fortfarande på vintern. Med tanke på hur effektivt det snöröjs på denna väg så kommer dessa målade mitträcken inte att synas om vädret är som ovan. Vilket kommer resultera i att bilar kommer mötas front mot front i snömodd och dimma. Är det trafiksäkerhet?

NMI Invitational

Så var den avklarad.
Första upplagan av NMI Invitational i golf gick av stapeln på Bredareds GK utanför Borås.
Det var 11 stycken stela men förväntansfulla deltagare som stod på driving-rangen klockan 10:30 i morse. Vädret var precis som meteorologen utlovat soligt och varmt, NOT! Det var regn i luften, byig vind och totalt grått på himlen. Deltagarna hälsade på varann och fick information om tävlingsreglerna. Spelformen var slagspel över 18 hål. Mitt intryck var att samtliga hade en trevlig dag trots lite svajigt spel här och där. Och när scorerna summerats efter 18 hål visade det sig att Morgan Blom stod som segrare med 70 slag netto. Tätt följd av Henrik Birgersson 73 slag netto, som ledde efter finfina 44 bruttoslag efter första nio hålen. Trea i tävlingen blev Joakim Eckegren på 77 slag netto. Hedersomnämnande även till Magnus Eriksson som gjorde en Eagle på det 16:e hålet, en par 5 på 455 meter. Nästa års upplaga av NMI Invitational beräknas spelas i månadsskiftet juni/juli.

Jag som tävlingsledare och "huvudsponsor" vill tacka samtliga deltagare för en trevlig dag
Mvh Janne

Damfotboll

Nu ska jag direkt klargöra att jag inte är motståndare till att tjejer spelar fotboll. Det är var och ens fria val att utöva idrott på vilken nivå det än må vara. Det är snarare just nivån som jag är tveksam till. När damfotbollsboomen med Öxabäck i spetsen drog igång så var det av förklarliga skäl mer vilja än förmåga. Men nu när alla "elitspelare" i stort sett växt upp med fotbollen och tränat, inte sällan med killar de första åren, borde nivån vara mycket högre på själva spelet. Men då jag på senare tid följt diverse landskamper, både vänskapliga och i tävlingssammanhang, måste jag påpeka att det saknas oerhört mycket mer än fysik och snabbhet. Inte ens på landslagsnivå verkar teknik och spelförståelse vara speciellt utvecklad. Jag kan ha fel, men jag är övertygad att vilket Pojkar 14 lag som helst "spöar skiten" ur Svenska Damlandslaget i fotboll! Det finns några få undantag men generellt är det illa ställt med kompetensen. Speciellt målvakterna verkar sakna både bollsinne och snabbhet. Den enda målvakt jag sett som verkar kompetent är i Tyska landslaget. Om man tar de bästa spelarna i klubbarna och sätter i landslaget borde det bli bra. Inte mediokert som nu. Man förvånas av hur svårt det verkar vara att både ta emot och leverera en boll till rätt adress. Alla bara "tjongar" iväg bollen till synes helt planlöst. En och annan boll letar sig fram till en medspelare och då är det målchans direkt. Om skottet går innanför målramen så är det mål 9 gånger av 10. Tyvärr går inte många skott på mål i varje match. Tjejer kommer aldrig att skjuta och tackla lika hårt eller springa lika snabbt som killar men nog fan borde de kunna bli lika tekniska och passningssäkra. Samt ha spelförståelse. Framför allt i ett landslag.

Nu är det Jul igen, eller?

Det är då själva fan. September månad är inte gången och redan börjar dessa jävla jultomtar visa sig. Det borde vara lagstiftat emot och belagt med kännbara spöstraff att ta fram julsaker före den 1:a DECEMBER! Jag är så till den milda grad trött på Julen när den väl infinner sig att tomtar och annat elände framkallar bölder och migrän. Kan någon förklara för mig varför vi ska matas med kulörta lyktor, glitter och snö på sprayburk innan ens oktoberfesten gått av stapeln? Julen för mig är endast förknippad med regn, kyla och stress. Den personen som myntade ordet "Julefrid", satt förmodligen ensam i en stuga framför en öppen spis. Smuttandes på en Malt Whisky och läste en god bok. Långt från griniga ungar, profithungrande affärskomplex och hysteriska fruar.
Och framförallt helt lycklig av det faktum att Jultomten höll sig långt borta.

Hästar ger allt!

Ja så säger reklamen för ATG. Och det är säkert sant om hästen själv får bestämma. Men nu sitter det ju en kusk eller jockey och styr hästen. Om det förekommer fusk? Det är inte fråga om "om" utan snarare i hur stor utsträckning. Så fort människor och pengar är inblandade skapas förutsättning för mygel och korrumption och ju större pengar desto mer mygel. Hur ska man då komma tillrätta med problemet? Vilket är ganska viktigt då folk satsar stora summor pengar i förhoppning om att vinna. Jag vet inte hur det skulle kunna gå till men tanken slog mig att vid hundkapplöpning är åtminstone inte någon i närheten av hunden under loppet. Kanske skulle man införa en "hare" i form av en höbal och se till att hästarna är riktigt hungriga inför racet. Mer rättvist förmodligen. Och dessutom skönt för hästen att slippa både sulky och "fjollan" med ridspöt.

Fakta, Dramatisering, Fiktion

Ja hur kan man vara säker på vilket? Det kan man förmodligen inte. Det finns nog inte en enda berättelse utan ett uns av sanning bakom. Ta Lisbeth Salander, Stieg Larssons romanfigur, som exempel. Inte för att jag tror att det funnits en sådan "krigsmaskin". Men nog fasen har någon ung flicka eller pojke hamnat i kläm mellan säkerhetspolis, politiker, diplomati och "rikets säkerhet". När man läser dessa böcker får man faktiskt en känsla av att dikt och verklighet vävs samman. Varje mordgåta och kriminalserie bygger förmodligen på en verklig händelse. Är det kanske så att riktiga förbrytare till och med återanvänder gamla brott i sin egen karriär? Och hur påverkas vi av att se sådana brottsskildringar på TV. Helt klart är att man får ett intryck som påverkar för kortare eller längre tid. Har man sett en film med många biljakter så kör man som en "biltjuv" hem från biografen. Och gamla fakta avseende filmen "Warriors" visar att ungdomar som såg denna film gick rätt ut och slog sönder och misshandlade sin omgivning. Framför allt i USA och i stadsdelar där befolkningen har begränsad begåvningreserv. Men är det inte så det ser ut här med. Det är ju inte direkt "det skarpaste verktyget i skjulet" som är ute och slår folk på käften, rånar och bär sig åt. Om man då antar att lågintelligenta är mer påverkningsbara för synintryck genom rörlig bild än genom att läsa skriven text kanske det vore en väg att utbilda personer med "hissen på bottenvåningen" i framtiden. Samt se till att negativa synintryck begränsas eftersom de leder till kriminellt beteende.

Demokrati

Visst fan låter ordet demokrati positivt? Om ett land har demokrati så känns det som något bra. Och som motsats till diktatur så är det ju ok. Men är det rätt att använda demokrati som diktaturens raka motsats? Jag är inte så säker på det. Demokrati i mina ögon är motsatsen till ordning. Det totala samhällskaos som just demokrati orsakar innebär fördyring i alla led. Omöjliggör i stort sett alla typer av projekt som entreprenörer vill sjösätta. Ta bara vindkraft som ett exempel. Alla är överrens om att det är bra, så länge dom själva slipper ha ett inom synhåll. Det är alltid någon "drabbad" eller "kränkt" som överklagar in absurdum. Planera en ny väg som ska avlasta och förenkla trafiksituationen och du har 10 års "helvete" framför dig innan Regeringsrätten till slut ger den eller de som sätter sig emot, rätt och vägplanerna får läggas på is.
Det konstiga är att demokrati i denna form endast "fungerar" på sådant som är bra och positivt för den stora massan. Dåliga förslag och beslut drivs nästan alltid igenom ända, mot majoritetens vilja. När folk går "man ur huse" för att demonstrera mot planerade nedläggningar av vård, skola och omsorg, så ger det ingen eller liten effekt. Men om  två-tre "flummare" hittat en ovanlig växt eller fågel på en plats, kan ett vägbygge stoppas i 25 år. Trots att alternativet är att slussa 3000 tunga fordon per dygn genom ett bostadsområde med skola och 30 km/h fartbegränsning. Vattenkraft är ett annat exempel. Vi har vattenkraft nog i detta land för att kunna vara självförsörjande på el. Detta utan varesig kärnkraft eller vindsnurror. Men då måste vi bygga dammar i Norrland! Och det går ju INTE. Fast ingen vill bo där utan flyttar till Stockholm och där inte finns några jobb, så är det jävligt viktigt att inte bygga ut vattenkraften! Om där ändå inte bor någon så vad fan spelar det för roll? Om det skulle uppstå en större folkvandring till Lappland så får man väl helt enkelt ta bort dammarna igen.

Höst

Det märks nu tydligt at hösten är på väg. I morse var det målfoto till markfrost och isiga bilrutor. En ganska komplicerad årstid rent klädmässigt. Man vill ju ha på sig hela gerderoben när man går ut till bilen på morgonen. Men ångrar sig djupt senare på dagen när kvicksilvret kryper upp mot 20 grader och solen står som spön från skyn. Men det är vackert i naturen just nu. Hela färgskalan från brunt till frodigt grönt på samma gång. Och luften är sådär förunderligt klar och ren. Det enda som är synd, förutom att ligga brevid en vacker flicka en hel natt utan att röra henne, är att man inte kan njuta av någon värme på kvällen. Så fort solen börjar närma sig trädtopparna så sjunker temperaturen som ett blysänke. Och så fort det blir mörkt nu. Det känns som det bara var några veckor sedan som man tyckte det var ljust hela natten, fast det var typ 2 månader sedan. Konstigt egentligen att sommarhalvåret går så mycket fortare än vintehalvåret. Det är ju trots allt lika många månader

Skällsord eller seriös åskådning?

Socialdemokrat. När jag "smakar" på det ordet gör jag det med blandade känslor och får en märkligt besk eftersmak på tungan. Jag har själv kommit på mig med att kalla folk för "jävla Socialdemokrat" i olika mindre smickrande situationer. Exempelvis när någon ligger i 70 på en lagom trafikerad 90 väg och vägrar lämna mittlinjens trygga, geografiska stöd. Eller om man frågar om det är ok att man sätter sig en stund på en reserverad plats eftersom den personen ändå inte kommit. Och får svaret, nej den är reserverad. Då tänker jag, jävla Socialdemokrat! Nu tror ni kanske att jag har detta i arv från min uppväxt. Men så är inte fallet. Mina föräldrar som båda var arbetarbarn i början av 1900-talet var just Socialdemokrater i själ och hjärta. Även om min salig mor var lite ambivalent ibland. Speciellt mot slutet av 70-talet när ideologin byttes mot pajkastning och sandlådementalitet mot den allt starkare borgeligheten. Naturligtvis menar jag inte att allt varit av ondo, men tyvärr så kan ingen ideologi regera i evighet utan att mygel, svågerpolitik och korrumption börja blomma ymnigt. Ej heller "rosor". Karismatiska och kraftfulla ledare och en statligt styrd radio och TV där kommersiella intressen utmålades som Djävulen, förledde många att tro att just Socialdemokratin var den enda vägen att följa. Att den vägen med åren blev ganska sliten och full med potthål och tjälskador, likt vårt vägnät i övrigt, blundade många för likt "kejsarens nya kläder". Och det finns rätt många som okritiskt kör huvet i sanden fortfarande. Olof Palme var väl den siste riktige sosseledaren. Trots sin uppväxt i ett blått hem blev han symbolen för det röda i Sverige. En duktig retoriker och debattör, men också en kluven person som skrev fredsavtal på förmiddagen för att senare på eftermiddagen tecknade avtal om krigsmaterialleveranser till båda sidor. Ingvar Karlsson var ju iofs en glad skit och dessutom Elfsborgare men inte var han en ledare, utan snarare en nödlösning. Persson, nejsägaren som menade ja. Det är nu som eftersmaken börjar ta över på allvar. En pompös, arrogant och självupptagen egoist med endast sitt eget välmående som huvudintresse. För att inte tala om "pride drottningen" Mona Sahlin. Bara dialekten och det faktum att hon inte kan starta en enda mening utan att säga "moderaterna" Reinfeldt" eller "högern" som första ord, ger mig nässelutslag. Man kan ju diskutera den grundläggande ideologin och det finns ju många olika ideologier. En del förespråkar att man ska lägga allt man tjänar i någon form av skatt. Andra att man inte ska lägga skatt alls. En tredje att man ska lägga precis så mycket skatt att det räcker till för att skapa trygghet åt de flesta i samhället. Valet för mig är enkelt! Jag har ett förslag när det gäller det politiska livet. Låt ingen över 50 år sitta i politiska beslutande organ. Skicka ut alla betonghäckar i arbetslivet och fyll på med unga människor i riksdagen och kommunfullmäktige. Nu menar jag inte den generationen som spelar CS och WOW utan mer en församling av personer mellan 25-50. Det är den åldersgruppen som "lever" i samhället och det är också den gruppen som har lättast att ta åt sig ny information och nya värderingar. Fan nu blev detta ett "valmanifest" det var inte riktigt meningen. Men skit samma, för mig är ordet Socialdemokrat fortfarande förknippat med något fyrkantigt, svårflyttat och pompöst, simmande i en väldigt grumlig ankdamm.

Takläggning

Äntligen har jag fått ett tätt yttertak. Samt förmodligen en stämpel som kraftigt Alzheimers drabbad! Jag har ju tidigare berättat att jag införskaffat allt material för att möjliggöra byte av 20 kvm plåttak. Det visade sig vara en sanning med modifikation. Två glada och trevliga hantverkare infann sig i fredags vid 2-tiden för att snabbt och smidigt byta ut det bristfälliga taket. På i stort sett nolltid rev de bort plåt, läkt och gammal papp. Och det var ungefär då som allt slutade att fungera. - Hur mycket råspont har du? -Nån kvadrat, hur så? -Vi måste byta ca 10 kvm för det håller inte att gå på!! Ok men det var inga problem. Dom fixade råspont och återvände vi 17- tiden. Det började banka och efter nå´n timme kommer nästa fråga. - Är detta all papp du har? -Ja hur så, räcker den inte? -Nej det saknas 3-4 kvadratmeter! -???????. Där tog jobbet stopp den kvällen. De glada grabbarna återvände på lördagen med papp och sedan gick det undan en stund tills jag fick veta att plåtarna var 30 cm för korta. Ett enkelt misstag att göra då man förutsätter att taknocken ska sitta i mitten på ett hus. Men som tydligen inte den person som byggt på mitt hus tagit någon notis om. Nåväl dessa trevliga hantverkares till synes outsinliga tålamod prövades ännu en gång. Men dom åkte iväg med ett leende och mina för korta plåtar för att en timme senare återvända med plåt i rätt längd. För varje av mig orsakat "driftstopp" så växte ju tyvärr slutnotan också. Men inte i proportion till det extra arbete som fick utföras. All heder åt dessa hantverkare som jag varmt kan rekommendera och gärna lämnar namn och nummer till. Den som är intresserad kan inboxa min facebook mail. Men jag har fått lova dyrt och heligt att aldrig köpa material själv nåt mer för att sedan ringa till dom om jobbet! Förbannade Martin Timell! Det är ta mig fan hans fel alltihop.

Bilhandlarna säljer slut på begagnat lager!

Hur är det möjligt? Har folk så mycket pengar dom inte behöver att dom köper bil av en handlare. Vore det inte bättre att skänka mellanskillnaden till "bättre behövande" i stället? Personligen förstår jag inte hur man med vett och vilja vill gör en dålig affär ännu sämre. Köpa bil är förmodligen den effektivaste penningförstöringen näst efter att kasta pengarna direkt i sjön. Bilfan sjunker i värde som ett blysänke och regeln säger att "det fordon som var näst intill omöjligt att hitta när du letade, är helt omöjligt att sälja den dag du vill bli av med det"! Men varför då lägga sten på börda genom att förlora ytterligare 30-50% på en bilaffär. Handlaren ger dig ett skambud i inbyte samt har ett 30-40% högre pris än vad motsvarande bil kostar privat. Är folk dumma, (förlåt ni som köpt hos handlare) men jag kan inte låta bli att fundera på hur ni tänker. Garantier, ja på pappret finns det väl någon form att "runt hörnet skydd" men med mycket finstilt som inte gäller "just i det här fallet", om något händer. -Det är smidigt. Ja om man inte kan knyta sina skor själv är det ett hållbart argument. -Jag vill inte bli lurad. Nä hä, och bilhandlare är ärliga människor? NOT. De är ättlingar i rakt nedstigande led till de personer som reste runt på marknader och sålde egenkokade "mirakelmediciner" gjorda på vatten, socker och mjöl. Lurad blir du. Man har en brännande sensation i rektum varje gång man åker ifrån en bilfirma med sitt nya damkörda "fynd".

09-09-09 09:09

En unik nummerserie som inte återkommer på en livstid. Vad har detta datum för betydelse? Vad hände 08-08-08-08:08? Förmodligen inget särskilt för den stora massan. Någon förknippar detta säkert med både positiva och negativa händelser av stor personlig betydelse. Men för de flesta bara ännu en dagjävel att lägga bakom sig! Så håll i er nu klockan närmar sig. Vi syns om en stund om mänskligheten överlever!

Jag vet inte hur jag ska skriva!

Det var fest igår. Mycket trevlig sådan med många roliga möten irl med folk som man oftast bara träffar på Facebook. God stämning och ok musik. Livebandet var duktiga musiker fsat musikstilen (soul & blues) kanske funkar bättre på en kunnigare publik än Markbor som är vana att höra hurtiga versioner av "jag går och fiskar" och "sweet home alabama" från scenen. Discjockeyn hade en katastrofkväll. Inte så att det var dålig musik, tvärtom, men hans anläggning eller möjligtvis Kinna Hotells anläggning gjorde att det hela långa stunder påminde om bilstereo på järnvägsövergång. Det hoppade och hackade och låtar försvann fullständigt. Tyvärr slutade kvällen i moll. Vi var ett sällskap som tänkte äta lite nattamat i Stationsbacken. Det tog dock inte mer än 5 minuter innan en man i sällskapet blev totalt nersparkad och fick föras bort i ambulans! Ett helt oprovocerat överfall med inslag av det empatilösa våld som skördat dödsoffer de senaste åren. Detta kunde blivit ytterligare ett sådant. Om man inte riktigt förstår ett lands språk och sedvänjor ska man väl inte lösa det problemet med våld. Utan med skolgång och psykologhjälp. I Sverige pratar och skojar vi med varann. Både med de vi känner och för oss totalt okända personer. Det är normalt inga problem då man ser på kroppsspråket och hör på tonfallet om det är läge att skoja vidare eller lägga av. Vissa förstår inte detta, men att sparka någon i huvudet av den anledningen är en primitiv lösning. Min kompis klarade sig förhållandevis bra. Han är kvar på lasarettet med smärtor i ett ben som måste röntgas innan han får åka hem. Förövaren avvek från platsen ihop med en kamrat. Och trots att vittnen tog bilnummer och polisen fick detta plus signalement är det väl egentligen ingen som tror att han kommer åka fast. Förmodligen var bilen stulen och men om så icke var fallet kommer väl någon "duktig" advokat få det till att det var rasism som utlöste bråket. I stort sett samtliga på platsen inklusive gatuköksägarna var mycket ledsna, upprörda och förstående inför denna händelse. Det enda undantaget var egentligen en komunist-fitta i 30 årsåldern iklädd en gammal köksgardin, som högljutt tog gärningsmannens parti och satt och gapade att vi skulle ta det lugnt och tagga ner. Om jag ska sumera senaste dygnets händelser får det bli att det på det hela taget var roligt och trevligt men att avslutningen resulterade i att SverigeDemokraterna fick några väljare till, till nästa års val.

Blandade känslor!

Det är med just blandade känslor jag förbereder mig på att fira helg. "Fira helg" vilket töntigt j-a ord! Dels så händer det mycket förhoppningsvis roligt i helgen. Jag ska på Kinna Hiltons jurassic park & russindisco, kvällen till ära med liveband. (bra jobbat Vickan). I morgon förmiddag ska jag spela golf. Eller som det ser ut nu vattenpolo med stålskaft. Och i morgon kväll ska vi lägga ner kräftburarna för sista gången i ett tappert försök att få upp kräftdjur nog till en rejäl kräftskiva. Det tråkiga i kråksången är dock att frun åker iväg nu på förmiddagen till jobbet och återkommer på söndag kväll. Det blir lite långsamt mellan aktiviteterna och inte lika roligt som är hon är med. Sedan har vi ju nämnda väderfaktor. Hilton är ju inomhus men golf och kräftfiske bedrivs utomhus. Skulle inte förvåna mig ett skit om både golfen och käftfisket regnar bort. Och då återstår bara att lägga sig på golvet och sparka sig trött på lördag och söndag. Till er som ska till Hilton ikväll säger jag vi ses där. Till er andra ha en riktigt trevlig helg och "inga händer på täcket".

Röster i Radio & TV

Är det någon som minns den tidskriften? Jag minns den väl då den var ett stående inslag i mitt barndomshem. Kan undra om man fick den i och med att man betalade TV-licensen eller om mor prenumererade på den. Tänk vad tjock en sådan detaljerad programguide skulle vara idag när vi har 30-40 TV kanaler, och jag vet inte hur många radiokanaler att tillgå. Skillnad var det i nödens år 1975 då en 100 sidig upplaga ner i minsta fragment skulle annalysera 2 TV och 3 radiokanaler. Det var nästan så man inte behövde se programmet för att ändå känna som man sett det.
Men det var egentligen inte det jag skulle berätta om utan den nostalgiska tanke jag fick i genom min spritmarinerade hjärna, när jag kom att tänka på, Röster i Radio & TV.
Tanken tar mig tillbaka till slutet av 70-talet. Närmare bestämt till veckan före Jul. Ett rykande färskt exemplar av nämnda tidning kommer med posten på torsdagen och rubriken lyder Jul & Nyårsspecial! Arne Weise i plyschkostym pryder omslaget, fånigt leende och med väl retuscherad portvinsnäsa. Men ändå får man en känsla av helgfrid. Tänk alla dessa fantastiska 5-30 år gamla långfilmer man skulle kunna titta på. Välja och vraka mellan olika revyer och pompös musikunderhållning. Att under 2 veckor kunna se direktsända längdskidlopp, ishockeymatcher och inte minst backhoppningen på Nyårsdagen. Lägg till att TV sände dubbelt så länge över Jul och Nyår och morgonen startade med Beppe Wolgers och "riktiga" roliga och spännande tecknade filmer. Inte sådan där pedagogisk öststatsskit som SVT köpte in eller gjorde själva och visade för er 70-talister. Utan Scooby Doo och Rabalder, för att nämna två. Man läste tidningen i timmar och markerade med blå tuschpenna de mest intressanta programpunkterna. Ordet "Kanalkrock" var inte uppfunnet ännu då alternativet till ett roligt eller bra program alltid var något som var så pedagogiskt eller deprimerande att det inte var något alternativ. Varje morgon när man steg upp tittade man i tidningen samtidigt som man åt sina skogaholms skivor och varm Oboý. Och noterade i minnet vilka fantastiska upplevelser man skulle ha framför TV:n under kommande dag.  Nu 35 år senare och med snart samtliga kanaler sändande dygnet runt, får man ändå aldrig den känslan i kroppen längre.
Vissa dagar är det helt ogörligt att hitta ens ett program som skapar visst intresse att se på. Och när man börjat titta konstaterar man snabbt att det var "rene skiten" det också.
Men jag menar naturligtvis inte att det var bättre förr. Min poäng är att vi är så avtrubbade av mediabruset att det måste till någon form av "freakshow" för att vi ska bli intresserade. Big Brother, Robinson, Paradise Hotell och liknande. Det funkar en säsong sen är det också vardag.
Kan undra hur det kommer sluta.

Är du mijöbov?

Jag fick frågan häromdagen från en som läst min blogg och noterat mitt dizzande av miljö rörelsen och min åsikt om klimathotet. Svaret är NEJ, jag är inte "miljöbov". Jag har aldrig kastat ut en enda McDonaldsförpackning genom vindrutan. Ej heller skräpat ner på allmän plats osv. Självklart anser jag att man inte ska förorena luft, jord och vatten med giftiga kemikalier och skräp. Men att sätta dessa självklara regler i samband med 6 meters havsnivå höjning och utrotande av mänskligheten, är att sätta oss små idivider på väldigt höga hästar. Inte kan vi påverka den totala livscykeln hos vår planet. Den har i symbios med solen och övriga universom gjort som den vill i miljarder år. Här har varit både öken och istid utan att en enda bil funnits på plats. Medeltemperaturen har varierat kraftig. Och de senaste 500 åren visat på små variationer i jämförelse med de stora skiftningar som konstaterats mycket längre tillbaka i historien.
Så så va det med den saken.

Jag gnäller för mycket!

Ja det säger en del av mina läsare. Men vad f-n finns det som är positivt då. Ja inte är det HIV-testet som tur är. Skämt åsido det finns mycket positivt. Fast det är roligare att skälla lite. Vi människor är nog sådana att vi hellre risar än rosar vår omgivning. Om man exempelvis skulle säga till en kollega att "fan vad du är duktig" så skulle han troligen genast misstänka att man hade en baktanke med detta. Likadant om man ger en kvinna en komplimang för kläder eller utseende. "Vill han knulla" tänker nog de flesta?! Men det finns positiva saker. Min fru är en i stora drag positiv sak. Ingen regel utan undantag men för det mesta är hon nog allt man som man behöver för att livet ska vara på en dräglig nivå. Mitt arbete är också positivt. Frihet under ansvar är en rätt trevlig sysselsättning när man tänker tillbaka på åren i "koncentrationsläger". Golf är ett trevligt sällskapsnöje där man gemensamt utövar ett intresse. Musik är en annan positiv sak. Dock gäller det för det mesta inte den "musik" som spelas i radio utan den man själv väljer att lyssna på exempelvis på Spotify. Mina avkommor är positivt. Jag kan ju inte kalla dom barn då dom är myndiga och vuxna. I alla fall enligt passet. Och det är ju dom som en dag ska ärva mina skulder. Om man nu kan det? Det är fint väder idag. Det är positivt. Kvällen kommer erbjuda grillning med intagande av "festis" i form av rödtjut. Kanske det går någon bra film på TV också. Det är i så fall också positivt. Nej nu har jag blivit på alldeles för bra humör. Dags att säga hej på en stund.

I dag går den i graven!

Ja inte precis i graven men den får inte säljas längre. Jag pratar naturligtvis om glödlampan. Denna 200 år gamla uppfinning som helt enkelt är "lysande"!! Nu ska den ersättas av ett kvicksilverfyllt "monster" som inte tål att tändas och släckas och definitivt inte kan användas utomhus mer än ett fåtal timmar innan den går sönder vintertid. Är detta miljö och plånboksvänligt? Nej det är miljö-facism. Miljöfacismens ursprung kan man finna i missnöjda vänsterkretsar. Där politiskt omöjliga element hittade ett nytt mål och bröt sig ur etablerade partier. Dessa "muppar" fanns representerade i alla samhällsklasser även om merparten av kärnan bestod av akademiska "stalintomtar" med goda kontakter inom media och den då alternativa forskningen. Med hjälp av karismatiska ledare, udda vetenskapsmän och journalister har man lurat en hel värld. Och knutit till sig en medlemsskara av "mindre vetande" som bara följer ledaren. Känns detta igen? Liknelser med religiösa sekter och nazityskland är slående. Den mest upphöjde av dem alla, Al Gore är egentligen en nolla med retoriska kunskaper som är bitter för att han förlorade ett presidentval. Och av den anledningen valde att stanna kvar i rampljuset som chefsmiljömupp. En del av hans påståenden är så skrattretande att de riskerar hela miljöfacismens trovärdighet.
Nej i kväll ska jag dricka gravöl för glödlampan och njuta av det faktum att jag hamstrat lampor til minst 10 års förbrukning. Då hoppas jag att miljöhysterin gått över och världen återgått till det "normala".

RSS 2.0