Bidrag och subventioner

Pest eller Kolera, kärt barn har många namn. Men gemensamt är att ingetdera är särskilt uppbyggligt.
Senaste utspelet i raden av "stimulerande åtgärder" är valfläsk från MP,S,V att de som köper en miljöbil får 50 000 kronor i miljöbonus. Det låter väl bra? Ja, men verkligheten blir som vanligt när bidrag är inblandade, nämlgen att den som säljer ett sådant fordon höjer priset med motsvarande summa.
Likadant är det med hyresbidrag, rot och rut-avdrag m.m. Leverantören av varan/tjänsten justerar sitt pris så DITT pris blir samma som före subventionen.
Varför, tror ni, är priserna på alla former av miljövänliga energialternativ omotiverat höga och inte sjunker trots ökad försäljning?

Blå Tåget skrev på sin tid, "kapitalet höjer hyrorna, staten bostadsbidragen".
De visste nog inte själva hur nära sanningen de kom. Det är bara att kasta om orden så stämmer det med både dåtidens och dagens verklighet.

Nä, ta bort alla dessa "instrument" som populärt kallas för styrmedel.


Kinna centrum

Sitter och läser dagen BT och reflekterar över artikeln om butikernas problem pga ombyggnationen av genomfarten i Kinna centrum.
Vad är det som gör att allt utom skatteindrivning tar sådan helvetes tid i Sverige?
Det har tagit 18 år att komma igenom Hallandsåsen. Och då är det ändå en likadan tunnel till att borra.
Att förvandla Kinna centrum till en stenlagd rullstolsramp ska pågå till 2013.

Att handlarna, som ända alltid har konkurrensen från Borås, får extra sten på börda är ju uppenbart.
Att socialisternas företrädare inte förstår det är ju iofs inte direkt överraskande, men någon borde väl kunnat tala om och nå fram med informationen att vinstdrivande företag är i behov av kunder.
Det är ju inga kolschoser i Kinna.

Bortmontering av tre felkonstruerade farthinder. Samt asfaltering av hela centrum hade löst problemet till en bråkdel av både pengar och tid. Och helt utan ekonomiskt bortfall för handlarna.
Men det klart, det är bättre att konstruera ett monument av mänsklig dumhet. Och mitt förslag är att när ni tömt Kinna på butiker så gjut två stayer, helst med avbilderna inuti, av herrar Pellby och Eglinger. Som med all önskvärd tydlighet vill förvandla Kinna till ett folk- och bilfritt äldreboende.


Lite frukost buffé.

Hej på Er!
Det är förmodligen, om man får tro A-bladet, dags för Ola Toivonen att skaffa vadderade kalsonger. Ja inte för att förstärka den främre profilen utan för att undvika sittsår i röven. Tydligen ska Liverpool stå i begrepp att köpa den svenske "stjärnan".
Ytterligare en av obegripliga inköp, fullt i klass med Elmanders närvaro i Bolton.
Svenska herrlandslaget i fotboll består av alltför många bänknötare.

Mona Sahlin har det inte lätt. Dels har hon inte ens sina egna väljares förtroende. Och igår när hon försökte tuta i pensionärerna att de skulle få en skattesänkning får hon idag mothugg från sina oppositions kumpaner.
Även om en normalbegåvad, luttrad lyssnare inser att skatteutjämning i sossevärlden är en rejäl skattehöjning. Finns  det ju faktiskt en risk att lite lätt dementa åldringar faktiskt tror på henne.

Och så har vi äntligen fått en krog till i Kinna.
Fast det blir nog snart en mindre igen. Förmodligen är detta dödsstöten för Stars. Om inte Bernt kan hitta en nischad kundgrupp att fylla lokalerna med.
Tyvärr för oss gäster börjar dock Kinna Krogs närvaro med en rejäl kanalkrock.
Premiär samma fredag som Kinna Hotell har säsongspremiär på 30+. Dessutom har båda krogarna live-band av lokal natur, vilket i sig är lika sällsynt som hönetänder. Dock efterlängtat av många.

Det ska bli väldigt intressant att se hur publiken kommer fördela sig.

Extremism

Sitter och funderar lite på det här med vissa människors förmåga och illvilja att manipulera andra människor.
Företrädesvis mentalt svaga, fattiga eller lågutbildade. Många missförhållanden och desktruktiva samhällen har sitt ursprung i masspsykos och uppvigling av enstaka fanatiska och karismatiska ledargestalter som sugit till sig osäkra, outbildade och missnöjda individer till en allt större skara.
Exempel finns både inom politik och religion och yttrar sig i sin fulaste skepnad som Nazism och Talibanism.

Många av de länder som vi idag anser vara en blandning av stenålder och religiös härdsmälta var så sent som i mitten av förra århundradet blomstrande ekonomier med god standard och civiliserade seder.
Ett antal "ismer" har på väldigt kort tid raserat dessa länder totalt.

I det lilla perspektivet finns även företeelsen att söka upp personer som av olika anledningar hamnat i kris.
Det kan exempelvis vara en person eller familj som förlorat en nära anhörig och därmed kan vara ett lätt byte för en samvetslös pastor. Speciellt om församlingen har vetskap om att denna person har god ekonomi.
Det finns många sköna stålar att hämta hem i kollekt och gåvor om den svage blir anekterad.

Det alla dessa ledare inom alla ismer har gemensamt är att målet för deras agerande är egen vinning och rikedom. Och att de som är emot dem ska förgöras. Sann medmänsklighet däremot har ingen prislapp.

Höst

Ja kanske inte riktigt ännu får vi hoppas. Men det är nog dags att börja förbereda sig på den kalla, fuktiga och mörka säsongen.
Försjunka i arbete och inomhusaktiviteter.
Vad har jag då för planer för hösten.
Förhoppning om en höst där det blir möjligt att spela mycket golf, fortsätta att umgås med nya och gamla vänner och få ha hälsa och anständig ekonomi.
Har även en "gaddning" inplanerad. Tommy, hör av dig när du har tid för mig. Jag är redo!

De gångna månaderna sedan vi sjöng in våren, har i många stycken varit en av de roligaste perioderna i mitt liv.
Aldrig kunde jag tro att jag vid min ålder skulle komma att lära känna så många nya, samt återknyta bekantskapen med så många gamla vänner. Att dessutom ha förmånen till nästan daglig kontakt i någon form känns nästan overkligt.

RSS 2.0